Cum imi organizez vacantele si iesirile din weekend

In fiecare an imi propun sa ajung in locuri pe care nu le-am mai vizitat.

Cand ma gandesc la un concediu, mi se pare esential sa-mi raspund mai intai la intrebarea „ce vreau de la acea vacanta?”. Sa fie una de relaxare sau una activa, la munte sau la mare, in tara sau in strainatate, sa am parte de aventura, sa vizitez multe muzee, diverse obiective turistice, etc…

Dupa ce-am stabilit exact ce-mi doresc, urmeaza sa ma documentez in legatura cu obiectivele turistice pe care le am de vizitat in acele locuri si daca exista ceva tentant de vazut in imprejurimile lor. Apoi imi programez pe zile obiectivele de vizitat, pentru a sti cate zile voi aloca acelei vacante.

In cazul in care am de vizitat obiective turistice care permit achizitionarea biletelor online, atunci le cumpar de pe siteurile oficiale ale acestora.

Pentru a beneficia de tarife avantajoase atat la hotel cat si la avion, intotdeauna fac rezervarile cu cateva luni inainte de plecarea in vacanta dorita.

Daca calatoria este cu avionul, verific ce companii au zboruri directe catre acea destinatie. Apoi fac mai multe simulari, pentru a gasi cele mai mici tarife. Foarte importante sunt de asemenea si orele de zbor, preferand sa zburam dimineata la dus si dupa ora pranzului la intoarcere. Aleg varianta optima de zbor si cumpar online biletele de avion de pe siteul companiei aeriene cu care vom zbura.

Dupa stabilirea datelor calatoriei, incep cautarile pentru alegerea hotelului. Accesez siteul tripadvisor unde la categoria „hoteluri”, introduc locatia dorita si datele calatoriei, selectez sa afiseze doar hotelurile de 4 si 5 stele care au rating maxim si filtrez dupa „Traveler Ranked”. Din lista ce rezulta, selectez doar primele hoteluri, analizez toate comentariile negative postate de clienti, apoi verific ce fel de mic dejun ofera.

Nu omit sa verific pozele din interiorul hotelului, postate atat pe siteul oficial al acestuia cat si cele postate de catre clienti pe diverse alte siteuri. Fac o verificare suplimentara a recenziilor negative si pe alte siteuri de rezervari.

Unul dintre criteriile esentiale in alegerea hotelului este ca acesta sa se se afle langa majoritatea obiectivelor turistice pe care le avem de vizitat.

Lista scurta de hoteluri incepe astfel sa prinda contur.

Accesez siteul fiecarui hotel din aceasta lista si introduc datele calatoriei pentru a afla tarifele practicate. Daca mergem cu masina, verific daca hotelul ofera loc de parcare si care este costul/ noapte. Acesta este inca un criteriu de eliminare al unui hotel de pe lista scurta.

In cazul in care hotelul ofera posibilitatea de a deveni membru al clubului hotelului, exista un discount intre 5-10% din pretul camerei, ceea ce este un criteriu important in alegerea facuta.

Ce ramane dupa toate aceste filtrari reprezinta lista hotelurilor pe care le voi contacta. Intru pe siteurile acestora, iau adresele de contact pentru rezervari si le trimit emailuri cerand oferte de pret. Am avut de multe ori surpriza placuta de a mi se oferi un pret inferior celui de pe site. Aleg hotelul castigator, fac rezervarea pe siteul oficial al hotelului, platesc online si gata! Ma pot gandi deja la urmatoarea destinatie de vacanta pe care sa o planific.

Dupa cum observi, nu fac niciodata rezervari prin agentiile de turism sau pe siteurile intermediare de rezervari.

Pentru zilele libere de la sfarsitul saptamanii, aleg destinatii unde sa ajungem cu masina in maxim 2 ore. Drumetiile in natura sunt saptamanale, baile de padure fiind favoritele noastre (mai multe detalii gasesti acest articol). Deoarece suntem pretentiosi la mancare si destul de selectivi la restaurante, prefer ca de fiecare data sa luam cu noi mancare de acasa, intr-o mica cutie frigorifica. Astfel mancam ce ne place si nu pierdem timp sa cautam in zona un restaurant care sa ne convina.

Calatoria cu copilul

Am auzit de multe ori discutii contradictorii referitoare la vacantele petrecute impreuna cu copiii: nu putem sa vizitam muzee pentru ca n-au rabdare/ nu le place, obosesc repede, trebuie sa doarma la pranz, se culca devreme seara, etc…

Fetita mea avea 7 luni cand am dus-o in prima calatorie cu avionul. A fost un zbor la Munchen iar de acolo ne-am continuat deplasarea cu o masina inca 430 de kilometri. Drum lung si obositor poate pentru un adult, dar pentru ea nu a fost nicio problema. A stat la noi in brate, a mancat, a gangurit, a dormit, a zambit la insotitoarele de bord,  adica si-a vazut de treburile ei importante de om mic.

Pana la varsta de 5 ani, in toate calatoriile am luat carutul cu noi. “Patul ei mobil”, cum il numim noi, a fost refugiul ei de cate ori obosea sau dorea sa doarma. De aceea, recomand parintilor sa investeasca intr-un carut de calitate superioara care sa se rabateze, sa se plieze si care sa suporte o greutate ceva mai mare.

Doar in Romania este “o rusine” sa plimbi un copil in carut dupa varsta de 1-2 ani. In strainatate este un lucru firesc si absolut normal sa vezi un copil de 5-6 ani care sta in carut. Am plimbat-o in el pe carari de munte, pe nisipul de la mare si in multe locuri din lumea asta. Sa nu mai spun ca in acel carut mai transportam si cate un rucsac de-al nostru, o sticla mare cu apa si niste haine pentru serile mai racoroase.

Asadar ne-am plimbat cu fetita noastra prin Europa inca de cand era foarte mica si in absolut toate concediile si iesirile noastre, am fost insotiti de ea.

Niciodata nu ne-am pus problema sa nu vizitam vreun muzeu sau vreun obiectiv turistic pentru ca s-ar plictisi sau nu ar intelege ce vede. Normal ca am cautat ca in toate locatiile vizitate sa bifam si locuri pe placul ei, dar niciodata nu am ratat vreun obiectiv turistic doar raportandu-ne la varsta si la nivelul ei de intelegere.

Alegeri inspirate!

Daca vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-ma si pe facebook.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.