Toledo

De multe ori iti doresti sa ajungi intr-un loc, ca apoi sa fii dezamagit din cauza asteptarilor prea mari. Toledo insa este unul din locurile despre care stiam ca este minunat, dar nu credeam sa ma surprinda atat de mult.

Aflat la doar o ora distanta de Madrid, Toledo isi asteapta vizitatorii cu reteaua de strazi care ne duce cu gandul intr-o alta epoca, cu bisericile, sinagogile, privelistile frumoase si bineinteles, cu muzeele sale unde putem vedea lucrari universale.

Cel mai bun mod de a cunoaste cu adevarat un loc este sa te pierzi ratacind pe strazi, iar Toledo este locul perfect pentru a face acest lucru.

Am inceput explorarea orasului de la Puerta de Bisagra, intrarea principala in centrul istoric.

De aici, strazile abrupte si inguste ne-au invitat sa ne pierdem in labirint.

A ne pierde este bine … dar fara sa ratam punctele fierbinti din oras, nu?

Urmatorul lucru pe care l-am făcut a fost sa ne indreptam spre Piata Zocodover, care cu acest nume deja te captiveaza. Pe drumul spre piata ne-am bucurat de privelistile spectaculoase asupra orasului, perfect delimitat de zidurile care se ridica pe panta raului Tajo.

Am trecut apoi prin Puerta del Sol ajungand in Piata Zocodover unde am gasit o atmosfera plina de viata. Acest loc poate fi considerat punctul de plecare al unei vizite in Toledo.

In spatele pietei se afla Museo de Santa Cruz. Este amplasat intr-un vechi spital din secolul XV, fondat de insusi cardinalul Mendoza si se bucura de o curte centrala idilica impodobita cu flori, avand si resturi arheologice din vremea romanilor.

Pentru mine, muzeul merita vizitat mai ales pentru aceasta terasa care este un colt al linistii, arhitectura si geometria recomandandu-l ca un loc minunat pentru a face fotografii.

Traseul a continuat apoi pe langa cladirea Alcazar, un castel fortificat in care functioneaza in prezent Muzeul Armatei si pe langa Biblioteca Castilla la Mancha.

De aici ne-am indreptat catre Calle Comercio, care dupa cum sugereaza si numele, este plina de magazine de produse artizanale, suveniruri pentru turisti, dar si de baruri si restaurante.

Pe traseu ne-am ratacit putin, majoritatea strazilor fiind inguste si scurte, multe dintre ele neavand nici macar iesire.

In momentul in care am zarit o cupola, am stiut ca am ajuns la Catedrala.

Exteriorul sau din piatra alba este magnific, pacat ca este inconjurat de cladiri care ii împiedica vizualizarea exterioara completa.

După ce am vizitat catedrala, ne-am plimbat in vechiul cartier evreiesc, pana am ajuns la Sinagoga del Transito si Muzeul Sefardi, pe care le-am si vizitat.

Foarte aproape de Sinagoga del Transito se afla Muzeul Greco.

Cladirea Muzeului Greco este pastrata ca o casa tipica din secolul al XVI-lea. O parte din colectia muzeului recreeaza viata de zi cu zi a acelui secol, restul colectiilor fiind legate de opera autorului.

Aici nu am ratat coridorul subteran al vechiului cartier.

Ne-am indreptat apoi spre Manastirea San Juan de los Reyes.

Interiorul bisericii este pur și simplu splendid.

Prima impresie avuta a fost de amplitudine si de luminozitate intensa ale carei efecte cadeau pe calcarul alb al peretilor, lucrat de dalta artistului, ca si cum ar fi fost de ceara.

Am remarcat decoratia exuberanta care ne inconjura, profunzimea ornamentelor, bogatia detaliilor in arcade si bolti.

Claustrul sau impresionant este un refugiu perfect.

Portocalul, oleandrul, tufisul de trandafir, bradul in unire intima cu piatra, confera o armonie ciudata si delicata care ne-a fermecat.   

N-am parasit Toledo fara sa vedem Podul San Martin, vechi din secolul al XIV-lea, de unde se vad niste privelisti frumoase.

Toledo are multa istorie, multe secrete si curiozitati care nu pot fi cunoscute intr-o singura zi asa ca am parasit orasul cu sentimentul ca mai aveam multe lucruri de descoperit.

Cum ajungi din Madrid la Toledo:

  • Cu trenul de mare viteza AVE care pleaca de la statia Atocha. Durata calatoriei este de 30 de minute. Aceasta este siteul unde poti consulta mersul trenurilor si de unde poti cumpara bilete.
  • Cu un autobuz al companiei ALSA care pleaca de la statia Elliptical Plaza. Durata calatoriei este de 50 de minute daca cursa este directa. Aici ai programul curselor.
  • Cu o masina inchiriata.

Daca doresti sa vizitezi si alte locuri frumoase in imprejurimile Madridului, te invit sa citesti acest articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.