Nu exista multe locuri la fel de romantice si frumoase ca Venetia. Doar spunand numele ei imi vin in minte imagini cu canale, poduri istorice, palate, gondole, masti de carnaval si sticla de Murano.

Arhitectura fabuloasa, strazile pietruite pline cu cafenele si magazine, canalele navigabile toate se reunesc pentru a face „orasul plutitor” cu adevarat uimitor, frumos si unic.
In afara de peisajul extrem de atractiv, Venetia este de asemenea renumita pentru obiectivele ei turistice celebre cum ar fi: Podul suspinelor, Piata San Marco, Palatul Dogilor, Bazilica San Marco si Marele Canal.


Iata povestea mea despre cum mi-am petrecut o zi in Venetia.
Fiind cazati in Bologna (despre care am scris aici), am decis sa alocam o zi unei plimbari pana in Venetia. Am verificat mersul trenurilor si am hotarat ca dimineata la ora 7.30 sa fim in gara. Biletele de tren le-am achizitionat de la un automat de pe peron. Calatoria a durat 90 de minute si am toate cuvintele de lauda pentru confortul si curatenia din tren.
Intrarea in Venetia mi-a oferit o imagine pe care nu ai cum s-o mai intalnesti in alt loc. Stanga apa, dreapta apa si noi in tren prin mijlocul ei. Pacat ca nu am putut deschide geamurile sa fac macar o poza.
Cand am iesit din gara Santa Lucia si am privit in jur, am inteles motivul pentru care oamenii sunt indragostiti de Venetia.
In fata noastra era Marele Canal cu malurile lui pline cu taxiuri de apa, gondole si vaporetto. Acolo unde ti-ai imagina ca sunt drumuri, exista apa.

Sub razele blande ale soarelui de dimineata, Venetia arata fantastic.
Ne-a intampinat cu zgomotul turistilor galagiosi care isi carau bagajele si cu mirosul aromat al cafelei din restaurantele vecine.
Localnicii isi vedeau de treburile lor obisnuite, iar barcile stateau ancorate ca si cum ar fi fost niste masini parcate in fata caselor.

Am decis sa nu ne facem niciun plan, sa ignoram indicatoarele de pe strazi, doar sa mergem, sa observam si sa ne relaxam.
Ca urmare am mers fara un scop anume, asezandu-ne din cand in cand sa mancam cate un gelato langa un canal singuratic si urmarind localnicii cum isi petrec viata intr-un oras atat de special.

Strazile Venetiei poarta amprenta istoriei iar plimbarea pe stradutele sale este o cufundare intr-o atmosfera de mister si romantism in parti egale.
Venetia este un oras al contrastelor. Palatele elegante sunt in contrast cu cladirile vechi aflate pe strazi uitate, dar nu lipsite de farmec. Hoardele de turisti din Piata San Marco sunt in contrast cu venetienii care isi vad de viata de zi cu zi in acea alta Venetie nu atat de cunoscuta. Gondolele impart canalele cu barcile care transporta marfuri.
Venetia este unul dintre acele locuri in care orice colt este unic si special. Magazinele sale cu masti de carnaval si sticla de Murano atrag ca un magnet trecatorii.

Flori multe, gondolieri care vaslesc si se pierd sub poduri cateva clipe mai tarziu, mici magazine pline de curiozitati, de carti vechi … toate se adauga frumusetii si misterului acestor locuri.



In labirintul de poduri inguste, curti inghesuite, canale rasucite si piete inchise, Venetia este un oras viu care respira.

Adevarata frumusete a Venetiei devine si mai evidenta daca lasi in urma magnetii turismului si te pierzi in labirintul antic de alei si canale. Fara masini, fara drumuri, doar barci si canale, fara hoarde de turisti, sunt detaliile care adauga liniste si frumusete orasului care nu are cum sa dezamageasca pe cineva.

Pranzul ne-a prins intr-o piata mica cu vedere la un canal. La un restaurant de aici ne-am asezat la o masa in aer liber, bucurandu-ne de privelistile minunate din jur. Intr-o atmosfera relaxanta am devorat pizza Diavola, preferata mea.

Pont: Evita sa mananci in Piata San Marco, oricat de tentante ar fi terasele de acolo. Aceasta este zona cu cei mai multi turisti, ceea ce o face mult mai scumpa.
Costul mediu al mancarii – Mancarea in Venetia este scumpa. Meniurile de pranz sunt in jur de 20 euro iar pentru cina trebuie sa platesti 35-55 euro pentru mancare si bauturi. Atentie la „coperto” (taxa de sedere)! Nu ar trebui sa valoreze mai mult de 2 euro.
Dupa pranz am vizitat Bazilica San Marco, dupa care ne-am indreptat spre Podul suspinelor, unul dintre cele mai faimoase si fotografiate colturi ale orasului.
Pont: Atentie cum te imbraci pentru ca nu este permis accesul in biserica in pantaloni scurti. Din motive de securitate nu este permis accesul cu rucsac.


Care este primul lucru la care se gandesc oamenii cand aud de Venetia? Gondole!

Ne-am indreptat spre Marele Canal unde aveam de ales intre o plimbare romantica cu gondola si serviciu public de transport. Am ales varianta din urma si sa-ti spun de ce.

Tariful oficial pe care il cer gondolierii este de 80 de euro pentru 40 de minute. După ora 19 devine si mai scump: 100 de euro. Insa gondolierii cresc pretul oricand doresc. De asemenea nu ai parte de o serenada gratuita, trebuie sa platesti suplimentar pentru acest mic serviciu muzical.
Vaporetto, serviciul public de transport de-a lungul canalelor Venetiei functioneaza ca o retea de autobuze. Un bilet standard costa 7.5 euro. Uite aici informatiile complete.
Da, vaporetto nu e gondola… dar obiectivele pe care le vezi sunt aceleasi.
Plimbarea cu vaporetto a fost de neuitat. Am ales scaune chiar la margine, unde am avut o priveliste excelenta asupra canalului si unde puteam face cu usurinta poze. N-am putut sa clipesc prea des ca riscam sa pierd o cladire minunata.
In esenta, Marele Canal nu doar conecteaza principalele atractii ale Venetiei, ci este chiar el o atractie de top.



Venetia are o multitudine de biserici si muzee care sunt uluitor de frumoase si bogate in istorie. Am intrat in cateva biserici care ne-au iesit in cale, toate fiind superbe si avand intrari gratuite.

Am lasat in urma o Venetia romantica si sofisticata. Ultima imagine pe care mi-o amintesc despre Venetia este a unei gondole alunecand pe apa, cu un cuplu care se uita cu dragoste unul la altul. Daca acesta nu este un motiv suficient pentru a vizita Venetia, atunci nu stiu care ar fi acela!
Site-uri utile:
- Acest site este o resursa excelenta pe care trebuie să o utilizezi pentru a-ti planifica calatoria cu trenul in Italia. Poti compara preturi, vedea rute si economisi bani la bilete.
- Orarul trenurilor poate fi verificat aici.
- Acest site iti permite sa vezi cum sa ajungi din punctul A in punctul B in cel mai bun si mai ieftin mod posibil. Acesta iti va oferi toate rutele cu autobuzul, trenul, avionul sau vaporul care te pot duce acolo, precum si cat costa.
- Poti merge intr-un tur gratuit al Venetiei. Uite aici o propunere.
- Daca te deplasezi cu masina aici gasesti parcarile din Venetia. Tot pe acest site o sa gasesti si alte informatii utile.
- Exista autobuze la preturi scazute care sosesc si pleaca de la Venetia catre diverse destinatii: Flixbus sau Eurobus.
- Cu ce sa te deplasezi de la aeroport in Venetia gasesti aici.
Sfaturi utile:
- Fa-ti o favoare si cumpara-ti bilete care te ajuta sa eviti cozile la intrarile in principalele obiective de interes. Costa doar cativa euro mai mult, dar poti economisi mult timp si scapi de frustrare.
- Cel mai bun moment pentru a vizita Palatul Dogilor este dimineata la scurt timp dupa deschidere. Fotografiatul nu este permis in majoritatea camerelor.
- Foloseste fantanile de apa. Nu are sens sa platesti excesiv pentru apa cand poti sa-ti umpli sticla cu apa rece si proaspata din fantanile locale de apa.
- Viziteaza Venetia in afara sezonului turistic. Venetia este frumoasa vara dar din pacate nu esti singura persoana care stie acest lucru. Fii pregatit pentru o experienta superba dar si de multa aglomeratie si preturi mari. In schimb primavara este o perioada potrivita pentru a o vizita, mai ales ca temperaturile sunt cuprinse intre 17-22° C, iar numarul de turisti este redus mult.
Daca vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-ma si pe facebook.
Un gând