Vederi incredibil de frumoase, case suspendate si mancare delicioasa, iata ce poti gasi in Cuenca, intr-o excursie de o zi din Madrid.



Daca te gandesti la Cuenca ca la un oras mic, unde nu ai multe de vazut si de facut, iti spun ca te inseli.
Azi iti voi spune o poveste plina de istorie si magie, despre un oras cu alei inguste si fermecatoare, plin de culoare, cu o arhitectura frumoasa si peisaje uimitoare.




Cocotata pe vaile stancoase ale Castilla la Mancha, regiunea aventurilor indraznete ale lui Don Quijote si Sancho Panza, Cuenca mi-a placut mai mult decat Ronda (de ce am facut comparatia cu Ronda, afla citind acest articol).
Ce sa vizitezi in Cuenca
Orasul vechi este un loc magic. Zidurile sale, casele vechi si strazile pietruite evoca importanta pe care a avut-o acest oras in epoca medievala.






Renumit pentru Casas Colgadas (case suspendate), orasul vechi Cuenca merita din plin statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

Majoritatea locuitorilor traiesc in zona noua a orasului, ceea ce ajuta centrul istoric sa mentina acel sentiment de calatorie in timp.


Am inceput explorarea lui din partea de sus, loc unde am si parcat masina.
Ce crezi ca a fost plasat in partea cea mai inalta a unui oras medieval?
Raspuns corect: castelul 🤩.

Din vechea enclava defensiva, azi se mai pastreaza un zid, un turn si Arco de Bezudo, una dintre vechile porti de acces in oras.

Intr-o laterala a zidului sunt cateva scari care duc la partea superioara a vechiului castel.

Aici am beneficiat de niste privelisti spectaculoase ale orasului si defileului Huecar.




Langa aceste ruine se afla Mirador del Rey, o zona de belvedere superba care ofera vederi panoramice asupra intregului oras si a imprejurimilor sale.


De altfel, unul dintre cele mai bune lucruri de facut in Cuenca este sa te opresti la nenumaratele zone de belvedere si sa te bucuri de mediul natural senzational de frumos.

Indiferent de directia unde imi aruncam privirea, gaseam zone cu vederi uluitoare ale cheilor abrupte ale raurilor Jucar si Huecar, care imbratiseaza orasul.

Castelul Cuenca a fost ani de zile sediul curtii Sfintei Inchizitii, asa ca nu este de mirare ca nu departe de el gasim Cerro de la Doncella, o prapastie in care cei condamnati de aceasta curte erau aruncati in gol.
In afara de aceasta istorie dramatica, locul este cunoscut si pentru opera de arta urbana Los Ojos de la Mora (Ochii Murului). Aceasta aminteste de o poveste de dragoste dintre doi tineri de religii diferite, care s-a terminat in mod tragic.


Coborand de la castel, pe vechea strada a nobilimii orasului, in directia Plaza Mayor, am ajuns la Biserica San Pedro.

De origine romanica, ea a fost reconstruita in cursul secolului al XVIII-lea si de atunci are o fatada in stil baroc.


Putin mai jos, pe aceeasi strada se afla ruinele Bisericii San Pantaleon. Cunoscuta initial sub numele de San Juan del Hospital, aceasta mica biserica a fost construita in secolul al XIII-lea si partial demolata in secolul al XVI-lea.

Astazi au mai ramas in picioare doar arcul ascutit al fatadei sale principale, cativa pilastri si pereti.


Tot aici a fost amplasata o statuie a poetului Federico Muelas.

La cativa metri distanta se afla Plaza Mayor, piata principala a orasului.


De forma neregulata si presarata cu cladiri cu fatade colorate, baruri, terase si restaurante, aceasta piata adaposteste si cateva dintre cladirile emblematice ale orasului: Convento de las Petras, catedrala si primaria.


Catedral de Santa Maria y San Julian de Cuenca este cel mai important templu religios de vizitat in oras.





Aceasta catedrala a fost construita in 1177 din ordinul regelui Alfonso al VIII-lea deasupra unei moschei arabe si, desi stilul predominant al vremii era romanic, a devenit prima catedrala gotica din Castilla.



Catedrala m-a surprins cu peretii, usile, capelele si ferestrele sale magnifice.



Construita in stil baroc in secolul al XVIII-lea, cladirea Primariei se remarca prin trei arcade semicirculare care permit trecerea de pe strada principala, in piata.




Trecand pe sub arcadele sale, am patruns apoi intr-o zona extrem de colorata si vesela a orasului.


Astfel, am pornit la plimbare pe Calle Alfonso VIII, strada principala pe care in trecut a locuit partea cea mai saraca a populatiei orasului.

Aceasta superba si faimoasa strada se caracterizeaza prin gama larga de culori a cladirilor sale: albastru, rosu, portocaliu, galben, gri, …


Arhitectura sa este magnifica.


Un loc unic care merita vizitat!
Casele colorate din Cuenca au devenit un simbol al orasului.



Aceste cladiri inalte si inguste, cu fatadele lor colorate sunt unele dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Cuenca.



In acest set de case se pot vedea tot felul de culori dar culoarea comuna tuturor caselor este albul. Daca te uiti cu atentie, vei vedea ca toate casele au pe usi si ferestre un cadru alb care se numeste „blincada”. Acesta era un vechi sistem de securitate pentru locuinte. In trecut, hotii profitau de intunericul noptii pentru a jefui casele, dar aceste rame albe din jurul usilor si ferestrelor permiteau sa se detecteze oamenii care voiau sa intre.


O alta curiozitate a acestora este ca, pe partea din spate, formeaza faimosii zgarie-nori din Cuenca.

Cum? Nu stiai ca in Cuenca sunt zgarie-nori? Ei bine, sunt… Adevarul este ca nu sunt ca zgarie-norii din New York, pentru ca au mult mai mult farmec 🙂 si in plus au fost construiti incepand cu secolul al XV-lea.

Unii ajung la 10-11 etaje, iar multi dintre ei sfideaza fizica, rasucindu-se si aplecandu-se de parca ar rade de gravitatie.
Pictati in culori vesele, zgarie-norii din orasul vechi atrag toate privirile si sunt, fara indoiala, o alta atractie de neratat in Cuenca.
De aici, m-am indreptat spre cel mai faimos loc din Cuenca: Las Casas Colgadas.
Declarate Patrimoniu Mondial UNESCO, aceste case suspendate sunt o bijuterie autentica a arhitecturii gotice populare.

Construite intre secolele al XIII-lea si al XVI-lea, aceste cladiri unice in lume par sa tina cu niste gheare de vultur, stanca care cade peste defileul raului Huecar.

Constructiile par sa sfideze legile gravitatiei, fiind de secole in picioare pe marginea unui abis.
Cu balcoanele de lemn si fatada din piatra, stau maiestuoase si mandre ca au trecut testul timpului, evocand vremuri indepartate.
Trebuie sa mergi la Cuenca sa le vezi!

In prezent mai sunt doar trei case suspendate: casa Sirenei, care adaposteste un han si cele doua Casas de los Reyes, actualul sediu al Muzeului de Arta Abstracta Spaniola, considerat de locuitorii din Cuenca cel mai frumos mic muzeu din lume. Intrarea in muzeu este gratuita, iar in cadrul vizitei ai posibilitatea sa vezi de aproape celebrele balcoane, desi nu le poti accesa.
Pentru a obtine cele mai bune privelisti ale Caselor Suspendate am mers pe Podul San Pablo.


Aceasta structura impresionanta, care mi-a permis sa traversez raul Huecar printr-unul dintre punctele sale cele mai inalte, a inlocuit un pod vechi de piatra din secolul al XVI-lea care s-a prabusit pentru ca nu a rezistat trecerii timpului.


Pe langa privelistile impresionante ale caselor suspendate, acest pod ne ajuta sa ajungem mai usor la Manastirea San Pablo.
Aceasta manastire a ordinului dominican a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea.
Ea se afla pe un promontoriu si este in prezent transformata in hotel.

Tot de pe Podul San Pablo se obtin cele mai bune vederi ale Monumentului Sagrado Corazon de Jesus.

Combinand natura si spatiul arhitectural intr-o armonie perfecta, Cuenca m-a surprins extrem de placut.

Am fost intr-o stare de uimire oriunde mergeam.



Natura, arhitectura, culorile… Toate incredibil de frumoase!
Cum sa ajungi la Cuenca din Madrid:
- Cu trenul de mare viteza AVE care pleaca din Gara Atocha si te va lasa in gara Cuenca Fernando Zobel. Calatoria dureaza aproximativ o ora. Odata ajuns la gara trebuie sa iei autobuzul numarul 1 care te va duce pana la Plaza Mayor.
- Cu autobuzul Avanza care pleaca de la Estacion Sur de Autobuses Mendez Alvaro. Durata calatoriei este de aproximativ doua ore si jumatate.
- Cu o masina inchiriata.
In cazul in care ai ales sa calatoresti cu o masina inchiriata, iti recomand sa vizitezi si Ciudad Encantada.

In urma cu peste 90 de milioane de ani, intr-o zona impadurita a lantului montan Cuenca, a luat nastere o formatiune de roci mari care datorita actiunii apei, vantului si ghetii s-a transformat intr-un sit geologic spectaculos.




Cu putina imaginatie ne putem plimba printre diverse animale, oameni si obiecte de tot felul. Cele mai reusite dintre acestea sunt foca, ursii, cainele, chipul unui barbat, diverse barci …


Mediul din Ciudad Encantada este magic.

Vegetatia este formata din pini, stejari, jnepeni si ienupari iar in aer se simte un parfum de rozmarin, cimbru si maghiran.

Toate acestea le gasesti la 25 de kilometri de Cuenca.

Ponturi si sfaturi utile pentru o vacanta la Madrid si in imprejurimile lui:
Pentru mai multe recomandari locuri si orase frumoase pe care sa le vizitezi langa Madrid, te invit sa citesti acest articol in care vei gasi cateva recomandari atractive.
Despre atractiile si obiectivele turistice din Madrid pe care le poti vizita gratuit am oferit informatii in acest articol.
Daca intentionezi sa calatoresti cu copiii la Madrid si doresti sa intocmesti un plan distractiv de petrecere a timpului cu ei, citeste acest articol in care vei gasi cateva recomandari tentante.
Pentru a fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-mi blogul si pagina de facebook.
Un gând