Daca intr-un joc cu indicii mi-ai cere un cuvant care sa te ajute sa ghicesti la ce oras m-am gandit, in cazul Valenciei as spune: Fallas, paella sau portocale.

In acest articol o sa te ajut sa maresti acesta lista de cuvinte, pentru ca in afara celebrului festival Las Fallas, a delicioaselor portocale si a paellei Valenciana, sunt o multime de lucruri si locuri de care sa te bucuri in frumoasa Valencia.

Indiferent de ce iti place sa faci sau se vezi intr-un city break, cu siguranta vei gasi ceva pe gustul tau in aceasta bijuterie de pe coasta mediteraneana spaniola.
Orasul vechi din Valencia este absolut uimitor! Este un labirint de cladiri vechi, de piete uimitoare si de strazi marginite de palmieri si portocali.
Exista ceva nou si frumos de admirat in fiecare colt si pe fiecare strada laterala.

Plaza de la Virgen, situata pe un vechi forum roman, este cea mai emblematica piata si unul dintre locurile mele preferate de vizitat in Valencia.
Centrul sau este dominat de Fuente del Turia.
La cativa pasi departare de ea, pe niste trepte, mi-am gasit cel mai bun loc de contemplare al frumusetilor din jur: Catedrala Santa Maria si Basilica de la Virgen de los Desamparados.

Atmosfera faina din piata este intretinuta de artisti stradali care canta flamenco.

Un număr mare de turisti trec pe aici in fiecare zi iar unii, cand soarele apune si temperatura devine mai placuta, profita de ocazie pentru a bea ceva racoros la una dintre terase.
Dupa ce le-am admirat exteriorul, Catedrala Santa Maria si faimoasa sa clopotnita Miguelete au meritat cate o vizita in interior.


Catedrala a fost construita pe un vechi templu roman care a fost ulterior o moschee. Complexul actual a inceput sa se ridice in secolul al XIII-lea.

Arhitectura gotica este stilul predominant al acestei catedrale, desi contine si elemente de arta romanica, renascentista, baroca si neoclasica.
Catedrala are trei usi, o clopotnita mare (faimosul Miguelete), fresce renascentiste si un muzeu interesant in care se afla lucrari ale lui Goya.

In plus, adaposteste o comoara unica: se spune că intr-una din capelele sale se afla Sfantul Graal. El dateaza din secolul I si se presupune ca este cel folosit de Iisus la Cina cea de Taina.

Urmatoarea vizita a fost la Lonja de la Seda, declarata Patrimoniu Mondial de catre UNESCO.


De ce se numeste asa? Pentru ca in trecut era o piata in care produsul principal care se comercializa era matasea.
Trecand pe langa usa din fata si privind in sus, am ramas fara cuvinte vazand tavanul atat de frumos lucrat.

Alte zone remarcabile sunt Sala Coloanelor si Patio de los Naranjos.
La mai putin de o suta de metri de cladirea Lonja de la Seda se afla Mercado Central de Valencia, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura modernista de vazut in oras.

Piata este un loc plin de viata, o sarbatoare pentru simturi. Culorilor si mirosurilor exponatelor li se alatura bucuria vizitatorilor pe care ii primeste in fiecare zi. Turistii si localnicii se amesteca pe coridoarele sale. Localnicele ating experte exponatele si discuta cu comerciantii iar turistii zambesc pur si simplu, facand fotografii ici si colo.
Dar ceea ce imi place cel mai mult aici este culoarea placilor exterioare si interioare.

Tot in inima Centrului Vechi, intre ziduri si povesti se afla Barrio del Carmen, unul dintre cele mai distinctive si mai vechi cartiere din Valencia.
Pe aleile sale fermecatoare exista multe terase unde te poti opri pentru o sangria si unde te poti bucura de atmosfera din Valencia.
In acest cartier de strazi labirintice este o explozie de culori si creativitate. Daca iti place arta urbana, vei fi captivat.

Una dintre cele mai amuzante opere din Barrio del Carmen este Casa Pisicilor (se afla pe Calle del Museo 9). Copiilor le va place cu siguranta acest loc!

Torres de Serranos sunt singurele porti fortificate care se pastreaza din zidul care inconjura orasul in epoca medievala. Aceste usi, construite la mijlocul secolului al XV-lea in stil gotic, sunt foarte bine conservate. Poti urca in varf de unde vei avea vederi bune asupra centrului istoric si a imprejurimilor.


Un obiectiv turistic care mi-a placut foarte mult in Centrul Vechi al Valenciei este Palacio del Marques de Dos Aguas, o incredibila cladire in stil baroc ce gazduieste Muzeul National al Ceramicii.



Imensa Plaza del Ayuntamiento, inconjurata de mari cladiri istorice, cum ar fi Primaria si cladirea Oficiului Postal, este un alt loc esential de vizitat in Valencia.
In centrul pietei se afla o fantana circulara mare care noaptea se aprinde, luminand spectaculos in diverse culori.

La cateva minute de mers pe jos de aceasta piata se afla Arena de Tauri si Gara de Nord.

Plaza de Toros din Valencia dateaza din secolul al XIX-lea si este situata chiar langa Estacio del Nord. Stilul sau arhitectural neoclasic si cele peste 380 de arcade sunt demne de admirat.
Desi nu sustin traditia coridelor, apreciez frumusetea cladirii in sine.

Gara de Nord este opera arhitectului Demetrio Ribesque. Ea este cea care primeste cel mai mare trafic de pasageri din Comunitatea Valenciana si se remarca prin fatada sa inspirata din agricultura locala.

La trei minute de mers pe jos de gara, pe Calle Castellon nr. 20 se gaseste o casa evreiasca interesanta. Merita sa-i admiri fatada si sa o fotografiezi.

O surpriza placuta mi-a facut-o Muzeul Fallas. Acesta este locul perfect pentru a cunoaste Festivalul Fallas in orice moment al anului, mai ales atunci cand nu este posibil sa vizitezi orasul in timpul evenimentului.
In timpul festivalului, orasul este plin de sculpturi numite fallas care reprezinta scene satirice ale politicii, personaje celebre si fanteziste.
In data de 19 martie a fiecarui an, festivalul se incheie cu ceremonia de ardere a tuturor monumentelor stradale. Dintre acestea, doi ninoti privilegiati supravietuiesc focului si sunt apoi pastrati in Muzeul Fallas.
Expozitia acestor piese salvate de-a lungul anilor il va face pe vizitator sa vada evolutia festivalului, incepand cu primii ninoti care aveau cap si maini de ceara si erau imbracati cu haine adevarate, pana la cei mai recenti care sunt facuti din materiale ecologice.
Pont: Duminica la pranz se poate vizita gratuit.


Peste drum de acest muzeu se afla Palau de les Arts Reina Sofia.

Indepartandu-ma ceva mai mult de centrul istoric al orasului, am ajuns la Bioparc Valencia.

Bioparcul nu are nicio legatura cu o gradina zoologica. Si cine sugereaza asa ceva este pentru ca nu l-a vizitat niciodata. Este un centru educational in care animalele sunt ingrijite de mari profesionisti care isi iubesc munca.

In plus, angajatii de aici duc o mare munca de conservare si de recuperare a speciilor care au disparut din salbaticie, cum este de exemplu cazul gazelei Mhorr ale carui ultime exemplare au disparut din Africa de Nord.
Bioparcul nu este mare, dar reprezinta o atractie atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.

Valencia are bulevarde mari si pline de vegetatie, dar daca pe langa umbra iti doresti si putina intimitate, atunci iti recomand sa te indrepti catre Jardines de Monforte.

Dupa ce am ramas uimita de arhitectura orasului, am degustat tapas si sangria in toate pietele fermecatoare si am cutreierat tot orasul Valencia, a fost momentul sa explorez si peisajul rural inconjurator.
Prima oprire a fost la Parcul Natural Albufera, supranumit Delta Valenciei. Consider ca nu exista termen de comparatie cu splendida noastra Delta, dar merita o vizita.
Parcul se afla la 10 minute de mers cu masina de Valencia. Am oprit masina langa un debarcader unde mai multe barci cu motor stateau in asteptarea turistilor. Am platit 4 euro, am asteptat sa se umple una dintre barci si am pornit in explorarea deltei.
Plimbarea pe canale dureaza in jur de 45 de minute.
Faimosul lac de apa dulce este cadrul ideal pentru a privi apusul soarelui si a te bucura de liniste. Si daca soarele hraneste sufletul, stomacul poate fi hranit intr-unul dintre numeroasele restaurante din zona, unde am avut de ales intre faimoasa paella si diverse preparate din peste.
Pont: Daca nu ai inchiriat o masina, poti ajunge cu cu autobuzul 25 al EMT.



La mica distanta de Valencia se afla Port Saplaya, denumit mica Venetie a Valenciei. Este un canal de navigatie artificial in jurul caruia s-au construit cladiri viu colorate. La mal sunt ancorate diverse ambarcatiuni, ale celor care locuiesc in zona sau vin in vacante.



In aceasta zona, la cateva minute de mers pe jos, se afla plaja Port Saplaya, o zona numai buna pentru relaxarea de seara.
Am mai vizitat Pestera Sant Josep unde m-am bucurat de o plimbare cu barca pe cel mai lung rau subteran navigabil din Europa. Este o experienta faina, iar spre sfarsitul traseului am avut o surpriza auditiva si vizuala foarte frumoasa. Nu se pot face fotografii in pestera.

Pont: Recomand achizitionarea biletelor online cu o zi inainte de vizita, altfel risti sa nu gasesti locuri disponibile. Din Valencia la aceasta pestera se poate ajunge cu autobuzul 320 (vezi aici).
O excursie de neuitat a fost cea la Castelul Peniscola, resedinta Cardinalului Pedro de Luna (a urcat pe tronul roman ca Papa Benedict al XIII-lea).

In acest castel medieval de pe malul marii au fost filmate scene din „Urzeala Tronurilor”.

Strazile serpuite si pietruite din interiorul zidurilor castelului sunt pline de farmec.
Dupa vizitarea castelului si a gradinilor, am continuat cu o plimbare pe stradutele din zona Barului Benedictus. Este o zona fermecatoare care o sa-ti placa si tie cu siguranta.

Soare, plaja, briza si mare. Cand vine vorba de plaje, nu trebuie spus prea multe, nu? Peniscola are golfuri si plaje superbe, dintre care iti recomand Playa Norte, care are steag albastru.
Comunitatea Valencia are un numar mare de castele frumoase, iar Castelul Xativa este unul dintre cele mai spectaculoase.
Situat intre Valencia si Alicante, Xativa este o optiune buna pentru o excursie de o zi, oferindu-ti posibilitatea de a vedea cetatea sa impresionanta situata in partea cea mai inalta a muntelui.
Pentru un bastion defensiv, Xativa este locatia perfecta. Romanii au fost primii care au infiintat o fortificatie aici, insa aceasta locatie a fost ravnita de fiecare conducator infometat de putere care a trecut vreodata prin regiune.
Traseul pentru a vizita Castelul Xativa este impartit in doua: Castillo Mayor si Castillo Menor.
Castillo Mayor are ramasite de arhitectura islamica si gotica. Aici poti sa te uiti in camerele private ale stapanilor regali ai castelului si sa explorezi limitele intunecate ale inchisorii care detinea condamnati celebri precum ducele de Calabria, regele Mallorca si fratele Sfantului Francisc Borgia.
De asemenea se pot vedea ramasitele unei bazilici, diverse turnuri, gradini, o fanatana araba, turnuri vechi de bronz si piata principala.
Este o vizita foarte interesanta.

In cele din urma, daca vacanta nu s-a terminat si mai ai disponibila o jumatate de zi, iti recomand sa vizitezi Castelul si Teatrul Roman Sagunto. Intrarile si parcarea sunt gratuite. Este bine sa ai la tine palarie de soare, crema de protectie solara si o sticla cu apa.

Una dintre vizitele esentiale in Sagunto datorita farmecului sau deosebit este Cartierul Evreiesc. Situat in cea mai veche parte a orasului, el reflecta mostenirea atat de importanta pe care cultura ebraica a lasat-o in Spania.

O calatorie inapoi in timpurile medievale. Te vei indragosti de strazile sale inguste si pietruite, plimbandu-te printre cladiri si strazi cu multa istorie.


Portul si plaja sunt putin mai departe. Multi considera ca aceasta plaja este o alternativa mai buna la plajele aglomerate din Valencia. Plimbarea de-a lungul tarmurilor este de neratat.
Pont: ca sa ajungi la Sagunto ia trenul ce pleaca de la Gara de Nord. Durata calatoriei este de 20 de minute. Daca doresti sa mergi la plaja, ia autobuzul 115 (AVSA).
In ceea ce priveste plajele din Valencia ai o multime de optiuni. Noi am ales sa mergem in fiecare an la Plaja Patacona. Este o plaja foarte linistita, curata, intrarea in apa este lina, nisipul este foarte fin, lume destul de putina, turisti deloc. Se poate parca gratuit in apropierea ei.
Nu vei auzi muzica pe plaja, ci doar pe spaniolii care sunt vesnic nevorbiti.
Plajele din Valencia sunt gratuite, nu platesti umbrele sau sezlonguri (oricum nu prea le gasesti pe plaja).
Un lucru care m-a surprins placut este ca in fiecare seara, localnicii isi aduc de acasa scaune si mese portabile si se instaleaza pe faleza. Isi descarca cina din cutiile frigorifice, mananca si apoi stau cu orele la malul marii cu un pahar de bere, facand ce stiu ei sa faca cel mai bine: sa vorbeasca intruna.

Transport
Valencia are propriul aeroport. Taxiul si metroul sunt cele mai bune doua optiuni pentru a ajunge in centrul orasului. Calatoria cu metroul dureaza aproximativ 25 de minute.
Marea majoritate a obiectivelor turistice se afla in zona veche a Valenciei. Daca iti alegi cazarea in aceasta zona, nu vei avea nevoie de vreun mijloc de transport ca sa te deplasezi intre ele.
Daca vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-ma si pe facebook.