Daca ai de gand sa vizitezi Madridul iti recomand sa-ti programezi o excursie de o zi la San Lorenzo de El Escorial, locul unde se afla un complex monumental magnific care face parte din Patrimoniul UNESCO.

Dintre toate fortificatiile, castelele si manastirile pe care le-am vizitat in Spania, acesta se afla printre preferatele mele.
Intr-un mediu natural frumos, la doar 50 de kilometri de capitala Spaniei, se afla a opta minune a lumii, asa cum le place spaniolilor sa spuna.

Iti poti imagina vizitarea unui palat regal, a unei bazilici, a unui panteon, a unei biblioteci importante, a unei scoli si a unei manastiri, in acelasi loc? Te invit sa le descoperi alaturi de mine, toate fiind spectaculoase.


Complexul monumental Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial este capodopera lui Felipe al II-lea, fiind locul in care controversatul monarh spaniol a trait si a murit. El a reunit cei mai buni arhitecti, pictori si sculptori din Europa pentru a crea exemplu perfect al Renasterii spaniole.

Multe legende si povesti legate de alta lume planeaza asupra acestui loc. Se spune ca manastirea este ridicata pe una din gurile iadului, fapt ce mareste misterul care o inconjoara.
Nu o sa-ti ofer detalii istorice sau arhitecturale, pentru asta exista cartile de istorie, dar o sa-ti descriu acele detalii si curiozitati care mi-au atras cel mai mult atentia.



Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial este una dintre cele mai mari cladiri din Spania, avand peste 1000 de usi, 2675 de ferestre, 16 curti, 89 de scari, 88 de fantani, 13 capele, 4000 de camere, mai mult de 40000 de carti (sunt cifre aproximative, dar sunt utile pentru a-ti face o idee despre ceea ce poti vedea aici).


Statuia sobra a lui San Lorenzo de pe fatada principala si cele sase statui ale regilor din Vechiul Testament, aflati pe fatada bazilicii, pregatesc calea pentru afisarea splendida a sfintilor din interiorul bazilicii.





Despre statuia lui San Lorenzo circula o legenda. Daca te uiti la el, vezi ca are capul plecat iar privirea parca ar vrea sa indice ceva. Legenda spune ca indica locul unde este ascunsa o comoara. Cum ar fi sa o descoperi?
Colectia de moaste a sfintilor din intreaga lume pe care o avea Felipe al II-lea, in numar de peste 7500 (marea majoritate sunt falsuri) este una din curiozitatile pe care El Escorial o are. Printre aceste moaste, pot fi gasite degete si chiar capete. Cele mai importante moaste se afla in bazilica, dar nu se pot vedea deoarece sunt asezate in dulapuri inchise.
Panteonul Regilor Spaniei reprezinta o alta zona de interes. Aici se gasesc ramasitele regilor si reginelor Spaniei. In acest moment gradul de ocupare este maxim, asa ca ce se va intampla cu urmatorii regi ramane un mister.
Monarhii decedati nu sunt dusi direct in Panteon, ci timp de aproximativ 30 de ani sunt tinuti intr-o camera „El Pudridero” astfel incat sa se descompuna si apoi sa poata fi pusi in urne mai mici.
Biblioteca este unul dintre cele mai impresionante spatii de vazut, datorat in mare parte frescelor pe care pictorul italian Pellegrino Tibaldi le-a facut in bolta salii principale.

Biblioteca detine peste 6000 de manuscrise originale si in jur de 40000 de volume valoroase, documente, scrisori, manuscrise arabe, ebraice si latine, scrieri ale Sfantului Augustin. Nu stiam unde sa privesc mai intai.
Cartile despre alchimie, magie si ezoterism au fost asezate cu capul in jos de insusi Filip al II-lea pentru a ascunde titlurile acestora. Felipe al II-lea era un crestin credincios, dar curiozitatea care apare este ca in biblioteca se gasesc si aceste carti „interzise” care fac referire la stiintele oculte.
In plus, Felipe al II-lea care era foarte interesat de stiinta si de educatie, a construit un laborator de alchimie, in speranta gasirii unui remediu pentru bolile sale.
Palatul Bourbonilor este zona unde tapiteriile (unele de Goya) si colectia de ceasuri ies in evidenta.



Sala de lupta si scara principala impresioneaza prin frescele care acopera peretii.


In camera de garda am vazut scaunul pe care Felipe al II-lea, bolnav fiind de guta, l-a folosit in ultima sa calatorie la El Escorial.
Gradinile Manastirii Regale iti recomand sa le vizitezi la sfarsitul turului. După ce ai vizitat interiorul manastirii, gradinile sunt un loc frumos pentru a te odihni in aer liber si a admira privelistile minunate din jur.

Se intra mai intai prin Gradina Fratilor unde se afla iazul, dupa care te poti plimba prin mai multe gradini mici.


San Lorenzo de El Escorial este situat in muntii Sierra de Guadarrama si este inceputul multor trasee de drumetie, asa ca daca iti place natura, este un loc bun de explorare.


In plus, orasul are strazi pietruite si case in stil vechi pe care le poti admira, iar daca doresti sa mananci, o sa gasesti o oferta gastronomica foarte buna.
Cum ajungi din Madrid la San Lorenzo de El Escorial
- Cu masina (varianta aleasa de mine). Langa Manastirea El Escorial exista o parcare cu plata, dar daca mergi pe strazile orasului o sa gasesti multe zone unde poti parca gratuit.
- Cu trenul Felipe al II-lea, un tren vechi despre care gasesti informatii aici.
- Cu autobuzul 661 sau 664 care se ia de la Intercambiador de Moncloa. Calatoria dureaza aproximativ 50 de minute. Statia de autobuze se afla la aproximativ 800 de metri de manastire.
- Cu trenul luat de la statia Atocha sau de la Charmantin. Calatoria dureaza o ora. De la gara ajungi la Manastirea El Escorial in aproximativ 15 minute.
Ponturi si sfaturi utile pentru o vacanta la Madrid si in imprejurimile lui
Pentru mai multe recomandari locuri si orase frumoase pe care sa le vizitezi in apropiere de Madrid, te invit sa citesti acest articol in care vei gasi cateva recomandari atractive.
Despre atractiile si obiectivele turistice din Madrid pe care le poti vizita gratuit am oferit informatii in acest articol.
Daca intentionezi sa calatoresti cu copiii la Madrid si doresti sa intocmesti un plan distractiv de petrecere a timpului cu ei, citeste acest articol in care vei gasi cateva recomandari tentante.
Vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez? Urmareste-mi blogul, pagina de facebook si instagram.
Un gând