Olmeda de las Fuentes, orasul alb de langa Madrid

Crezi ca doar in Andaluzia gasesti „pueblos blancos” (orase albe) pitoresti care te indeamna la hoinareala si visare? Ei bine, asta credeam si eu pana sa descopar Olmeda de las Fuentes, un oras mic si linistit aflat intr-unul dintre multele locuri ascunse, ferite de lume, ale Comunitatii Madrid.

pueblos blancos
Olmeda de las Fuentes

Olmeda de las Fuentas se afla la 35 de minute distanta de Madrid, fiind o destinatie usor accesibila atat cu mijloacele de transport in comun (cu autobuzul 261 care se ia de la statia Avenida de America din Madrid), cat si cu o masina inchiriata.

oasul alb de langa Madrid

Nefiind un oras turistic renumit, in momentul in care am ajuns la intrarea in localitate, surpriza mea a fost uriasa.

Olmeda de las Fuentes

Aveam in fata ochilor o asezare frumoasa, desprinsa parca dintr-o carte de povesti.

oras alb Spania

Priveam fermecata la un deal, la o vale si la sirurile de case albe agatate de versantul dealului.

orase frumoase Spania

Frumosul ansamblu de case varuite in alb avand in fundal mediul natural verde al zonei, este, in sine, un adevarat spectacol.

de vizitat langa Madrid
orase frumoase langa Madrid

Sentimentul de a pasi intr-un oras alb ca cele din Malaga mi-a trezit vechi amintiri. Mi-au revenit in minte imagini cu superba Frigiliana si cu toate motivele pentru care m-am indragostit de acel frumos oras (citeste aici articolul).

Daca te intrebi ce ai de facut in Olmeda de las Fuentes, raspunsul este foarte simplu: pentru a te bucura atat de minunatul oras, cat si de imprejurimile naturale exuberante, mergi, mergi si tot mergi…

orase pitoresti in Spania

Asa ca, dupa cateva minute de admirat intrarea in oras, am pornit-o la drum in explorarea lui.

Dupa primii pasi facuti, aud un susur placut de apa. O fantana cu un mic iaz langa ea deschidea calea catre o poteca care depaseste in frumusete ilustratiile oricarei carti de povesti pentru copii.

Pornesc pe poteca si in cativa zeci de metri ajung la Centrul de Interpretare Alcarria Madrilena, un mic muzeu in aer liber care ne ajuta sa cunoastem peisajul regiunii, prin flora si fauna ei si unde sunt expuse cateva unelte agricole vechi.

In zare se vedeau cateva dintre livezile orasului. Cu toate ca era un indicator de traseu de drumetie catre livezi, am decis sa ma intorc pe aceeasi poteca care ducea la intrarea in oras.

peisaje frumoase

Pe strada de intrare in localitate era pustiu, doar niste pisici se uitau curioase la mine din pragul unei case.

Era o liniste tare placuta, tulburata pe alocuri de pasii mei si de cateva pasarele.

imprejurimi Madrid
ce sa vizitez langa Madrid
obiective turistice langa Madrid

Aveam senzatia ca orasul este acolo doar pentru mine, asteptandu-ma sa-i explorez toate colturile, sa-i descopar strazile pietruite si sa-i admir frumusetile.

sate frumoase Spania
cele mai frumoase orase din Spania

Am incercat sa-mi imaginez viata oamenilor care au trait aici de secole. Oamenii care odata erau atat de importanti nu mai sunt, dar orasele vechi ca acesta le pastreaza vie memoria.

De aceea iubesc Spania: vechiul nu se uita niciodata, imbatranirea este ceva de care sa fii mandru. Ridurile de pe fetele oamenilor, cladirile vechi dar foarte bine intretinute…toate acestea fac parte din farmecul Spaniei.

excursie langa Madrid

Olmeda de las Fuentes este cunoscut si sub denumirea de „Orasul Artistilor” pentru ca de-a lungul timpului a fost destinatia favorita a pictorilor, artistilor si intelectualilor care cautau un paradis de liniste si inspiratie unde sa-si stabileasca atelierul.

ce sa vizitez in imprejurimile Madridului
atractii turistice langa Madrid

Strazile abrupte din Olmeda de las Fuentes emana arta, iar pe fiecare dintre casele sale varuite in alb au fost amplasate placi cu informatii despre cele mai semnificative opere ale fiecarui autor care a locuit si creat acolo.

locuri frumoase langa Madrid
locuri superbe langa Madrid

Orasul pastreaza insa mult mai multe farmece. Istoria sa indelungata este prezenta si pe strazile sale, unde au fost instalate panouri informative pentru a explica cele mai importante evenimente care au avut loc inca din Evul Mediu.

De asemenea, in oras se afla un numar mare de izvoare. Fuente del Chorrillo, Fuente del Suso si Fuente de la Aldea au fost mentionate in texte din secolul al XVI-lea.

Dar farmecul principal al acestei asezari frumoase este dat de casele sale varuite si renovate cu foarte mult bun gust, de stradutele abrupte care urca si coboara si pe care e o adevarata placere sa te pierzi, de curatenia impecabila pe care o gasesti pretutindeni, de linistea care te face sa-ti auzi propriile ganduri.

de vizitat langa Madrid
sate frumoase Spania
orase frumoase Spania
de vazut langa Madrid
cele mai frumoase orase albe din Spania

Lemnul, albul si piatra sunt protagonistele acestui loc superb.

Pe masura ce urcam pe strazi, am ajuns in Plaza del Olmo, unde se afla Biserica San Pedro Apostol. Interiorul bisericii gazduieste un numar mare de opere de arta ale artistilor care s-au stabilit de-a lungul timpului in oras.

locuri romantice langa Madrid

Tot in aceasta piata am gasit o zona de belvedere de unde m-am bucurat de o frumoasa priveliste panoramica.

Viata are un ritm lent in Olmeda de las Fuentes. Orasul nu este un loc in care sa-ti bifezi lista de lucruri de vizitat in timp ce te grabesti catre urmatorul obiectiv turistic.

Oamenii de aici isi fac timp sa se opreasca si sa miroasa florile. Cafeaua se bea cu prietenii la terasa si nu in graba in drum spre serviciu. A zabovi indelung la un pranz sau la o cina este una dintre cele mai bune aspecte ale vietii spaniole.

excursii langa Madrid

Fara indoiala, o parte fundamentala a experientei de a calatori si a descoperi noi destinatii este sa te bucuri de gastronomia sa. Prin bucataria oraselor ne conectam cu traditiile si obiceiurile lor cele mai intime si cu retetele pe care oamenii le-au pregatit din timpuri stravechi.

Astfel, in restaurantele din Olmeda de las Fuentes putem servi fasole cu potarnichi, coada de bou, fripturi, tocanite madrilene, supe cu usturoi si diverse branzeturi locale.

Calatoria mea lenta si relaxanta in Olmeda de las Fuentes a fost opusul unui tur cu autobuzul cu nenumarate statii. Nu a fost vorba despre cum sa bifez atractiile celebre notate pe o lista si apoi sa merg mai departe, ci despre a patrunde in cultura si viata de zi cu zi a unui loc deosebit, a ma bucura de linistea si lucrurile frumoase pe care le-am descoperit acolo.

Ponturi si sfaturi utile pentru o vacanta la Madrid si in imprejurimile lui:

Pentru mai multe recomandari locuri si orase frumoase pe care sa le vizitezi langa Madrid, te invit sa citesti acest articol in care vei gasi cateva recomandari atractive.

Despre atractiile si obiectivele turistice din Madrid pe care le poti vizita gratuit am oferit informatii in acest articol.

Daca intentionezi sa calatoresti cu copiii la Madrid si doresti sa intocmesti un plan distractiv de petrecere a timpului cu ei, citeste acest articol in care vei gasi cateva recomandari tentante.

Pentru a fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-mi blogul si pagina de facebook.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.