Bologna

Oh, frumoasa Italia! Mi-as putea petrece toate vacantele descoperindu-i orasele si toate locurile ascunse si nu m-as satura.

Poate ai fost la Roma sau la Milano, dar Bologna te-ai gandit s-o vizitezi? Eu nu, dar asta doar pana in momentul in care am decis ca vreau sa merg intr-o vacanta in care sa vizitez Florenta si Venetia.

Cea mai buna varianta de a ma bucura de ambele orase a fost sa aleg Bologna ca punct de plecare catre cele doua destinatii.

Ce am reusit sa vizitez in Bologna intr-o jumatate de zi o sa-ti povestesc in cele ce urmeaza.

Bologna m-a intampinat inca de la aeroport cu mancare. Afise uriase cu diverse preparate italienesti, tarabe unde se vindeau tortellini de casa, parmigiano reggiano si carnati, toate imi furau privirea.

Bologna

Bologna are o cultura culinara bogata, impresionandu-i chiar si pe cei mai exigenti gurmanzi. Insa mancarea buna nu este singurul lucru pentru care merita sa vizitezi acest oras.

In centrul sau se afla impozanta Piazza Maggiore care este inconjurata de cele mai importante cladiri ale orasului medieval: Basilica di San Petronio, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio, Palazzo del Podesta si Palazzo dei Bianchi.

 Piazza Maggiore, Bologna

Dintre toate acestea, cea mai impresionanta este Basilica di San Petronio.

Basilica di San Petronio, Bologna

Aceasta este una dintre cele mai mari biserici din Europa si merita s-o vizitezi pentru a admira frescele din interior.

Basilica di San Petronio, Bologna
Basilica di San Petronio, Bologna
Basilica di San Petronio, Bologna

Daca doresti sa vizitezi un palat unde sa te bucuri de istoria, arhitectura si picturile sale, atunci Palazzo d’Accursio este alegerea potrivita.

Palazzo d’Accursio, Bologna
Palazzo d’Accursio, Bologna

Nu rata Sala D’Ercole, Sala del Comunale, Sala Farnese si Cappella Farnese pentru ca sunt foarte frumoase.

Palazzo d’Accursio, Bologna

Vrei sa incerci ceva neobisnuit? Sub Voltone del Podesta exista un efect acustic extraordinar. Sopteste ceva la perete si datorita modului in care este construit arcul, vocea ta va calatori in partea opusa. Deci ai grija ce secrete marturisesti …peretii asculta si spun totul!

Piata cea mai draguta din Bologna o consider a fi Piazza Santo Stefano. Ea este inconjurata de palate si cladiri cu arcade frumoase, iar bijuteria ei este Basilica Santo Stefano cunoscuta sub numele de „Cele 7 biserici”.

Basilica Santo Stefano, Bologna

Iti recomand sa vizitezi interiorul sau, unde se gaseste o replica a Sfantului Mormant de la Ierusalim, claustrul medieval si frumosul Patio de Pilato.

Basilica Santo Stefano, Bologna
Basilica Santo Stefano, Bologna
Basilica Santo Stefano, Bologna
Basilica Santo Stefano, Bologna

Bologna este faimoasa si pentru arcadele sale care au fost construite in secolul XI pentru a extinde interioarele etajelor superioare ale cladirilor. Practic a fost modalitate ingenioasa de utilizare privata a spatiului public.

Bologna

Fiecare arcada are un stil si o structura diferita care te uimeste cu decoratiunile interioare. In zilele noastre, ele sunt un cadou pentru turisti deoarece aceste structuri medievale creeaza imagini foarte frumoase. In plus, proiectarea strazilor cu arcade este total adecvata climei. Te protejeaza de ploaia rece din lunile de iarna si ofera umbra in timpul verii.

Bologna
Bologna

In perioada Evului Mediu, Bologna era plina de turnuri care aratau bogatia familiilor dominante, ele avand si functie militara (de semnalizare si aparare).

Dintre acestea, cele mai cunoscute turnuri care au rezistat vremii sunt: Degli Asinelli si Garisenda.

Bologna

Degli Asinelli este singurul care se poate vizita, dar asta doar daca te incumeti sa urci 498 de trepte.

Bologna este un oras destul de compact si usor de parcurs, asa ca te sfatuiesc sa porti incaltaminte comoda.

Bologna

Este o placere sa te pierzi pe stradutele sale frumoase si colorate, sa-i vizitezi pietele pline de produse locale, sa intri in magazinele mici unde stau atarnate produsele din carne sau unde poti degusta diverse sortimente de branza. Caloriile nici nu mai conteaza in aceasta capitala gastronomica.

Bologna
Bologna
Bologna
Bologna

Mancarea este accesibila ca pret, in jur de 15-20 de euro pentru un pranz. Un gelato este 2-3 euro, un pahar de vin local in jur de 5 euro, iar berea este 3-4 euro.

Bologna

Cazare

Am stat 2 nopti cazata la Savoia Hotel Regency. Recomand hotelul si in mod special Restaurantul Garganelli unde am servit doua cine delicioase (rezervarea pentru cina trebuie facuta cand mergi la micul dejun pentru ca altfel nu gasesti masa libera).

Hotel Savoia Hotel Regency

Transport

Aeroportul se afla la aproximativ 30 de minute de oras.

Aerobus ofera un serviciu de transport de la aeroport pana la Statia Centrala (si retur) la fiecare 11 minute. Autobuzul se ia din fata aeroportului, iar biletul il poti cumpara de la automatele care se afla in aeroport. Pretul biletului este de 6 euro si este valabil 75 de minute.

Spre Florenta si Venetia m-am deplasat cu trenul. Biletele de tren le-am achizitionat de la automatele aflate in gara din Bologna.

Orarul trenurilor poate fi consultat aici.

Despre excursia de o zi facuta in Venetia am scris aici, iar despre cele cinci zile petrecute in Florenta am povestit aici.

Vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez? Urmareste-mi blogul, pagina de facebook si instagram.

5 gânduri

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.