Conditiile de calatorie in scop turistic in Regatul Unit, valabile de la 1 ianuarie 2021

Vrei sa calatoresti in scop turistic in Regatul Unit? Dupa Brexit, conditiile de calatorie in UK pentru cetatenii europeni s-au schimbat. In consecinta, inaintea calatoriei va trebui sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

  • Pana la data de 30 septembrie 2021, poti utiliza cartea de identitate pentru a intra in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Dupa aceasta data, intrarea va fi posibila doar in baza pasaportului simplu electronic sau temporar.
  • Pentru o sedere de scurta durata, de pana la sase luni intr-un an (in scop turistic, vizita, etc), nu ai nevoie de viza de intrare. Consulta aici toate detaliile.
  • Daca zbori in alta tara si ai escala in Marea Britanie nu ai nevoie de viza. Toate informatiile le gasesti aici.
  • Cetatenii UE care calatoresc in scop turistic in UK nu trebuie sa-si declare sosirea / perioada de sedere, autoritatilor britanice.
  • Cetatenii UE care se deplaseaza in Regatul Unit in scop turistic nu pot lucra aici. Printre activitatile permise ca vizitator se numara: vizitarea rudelor / prietenilor, desfasurarea de activitati de voluntariat care nu depasesc 30 de zile, participarea la cursuri care nu depasesc 30 de zile. Detaliile le gasesti aici.
  • Pentru informatii complete, acceseaza acest ghid elaborat de autoritatile britanice pentru vizitatori.

Limita sumelor de bani numerar

Cand calatoresti in Regatul Unit, orice suma pe care o ai la tine in numerar de 10 000 GBP sau mai mult va trebui sa o declari:

  • online cu minimum 72 de ore inainte de calatorie. Aici gasesti toate informatiile, inclusiv declaratia ce trebuie completata.
  • la punctul de trecere al frontierei, daca nu ai facut declaratia online.

Plata cu cardul

Deoarece tranzactiile dintre UE si Regatul Unit nu mai sunt acoperite de normele UE care limiteaza comisioanele interbancare, inaintea deplasarii in UK iti recomand sa verifici cu furnizorul de servicii bancare, tarifele care ti se vor aplica pentru efectuarea de plati/ operatiuni bancare pe teritoriul Regatului Unit.

Controale vamale

Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni care se deplaseaza in UK, cel putin pana la 1 iulie 2021 nu exista schimbari. Pentru actualizarile de ultim moment, inaintea calatoriei consulta acest site.

Asigurare medicala

  • Pe durata sejurului temporar in Regatul Unit (in scop turistic sau de afaceri) beneficiezi de asistenta medicala (de exemplu cea de urgenta) pe baza cardului european de asigurari de sanatate (CEASS) / european health insurance card (EHIC).
  • Pentru sejururi mai lungi, Regatul Unit impune resortisantilor tuturor tarilor terte o suprataxa pentru asistenta medicala, drept conditie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru sejururi mai lungi de 6 luni.
  • Informatiile complete le gasesti aici.

Regimul medicamentelor

  • Inaintea calatoriei este recomandat sa verifici impreuna cu medicul care a prescris medicamentul statutul/ clasificarea acestuia in raport cu UK.
  • In cazul calatoriilor in scop turistic mai mari de trei luni, daca ai medicamente cu prescriptie restrictiva, va trebui sa iei o autorizatie speciala.
  • Inainte de calatorie, pentru clarificări punctuale, poti solicita informatii la: Drug and Firearms Licensing Unit, dflu.ie@homeoffice.gov.uk, telefon 0044 (0) 20 7035 6330.

Roaming

Furnizorii de servicii de roaming care isi desfasoara activitatea in UE pot aplica clientilor o suprataxa atunci cand clientii lor utilizeaza servicii de roaming in Regatul Unit.

Orange Romania si Vodafone Romania au anuntat ca vor pastra actualele tarife si conditiile de consum in Marea Britanie, pana la 30 iunie 2021.

Inaintea calatoriei in Regatul Unit, verifica cu furnizorul de servicii de telefonie, tarifele care vor fi aplicate pe durata vizitei.

Permisul de conducere

Autoritatile din Regatul Unit nu solicita obtinerea unui permis international de conducere pentru detinatorii de permise romanesti, care se deplaseaza in scop turistic in aceasta tara.

Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Regatului Unit, fiind necesara prezentarea dovezii asigurarii.

Despre atractiile si obiectivele turistice pe care ti le recomand sa le vizitezi in Londra, gasesti informatii in acest articol.

Daca vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-ma si pe facebook.

Un gând

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.