3 atractii turistice in Aveiro

Aveiro este unul dintre cele mai colorate orase din Portugalia. Exista cineva caruia sa nu-i placa locurile pline de culoare si sa nu vrea sa le viziteze?

Numit adesea „Venetia Portugaliei”, Aveiro este cunoscut pentru canalele sale pitoresti, cladirile Art Nouveau si moliceiros.

Aveiro

Cuprins:

Plimbare cu moliceiro pe canalele din Aveiro

Centrul orasului este concentrat in jurul canalelor sale, iar una dintre activitatile pe care le poti face in Aveiro, este sa te plimbi de-a lungul lor.

canalele din Aveiro

Daca venetienii se plimba pe canale cu gondolele, in Aveiro plimbarea se face cu moliceiros, niste barci folosite in trecut pentru a transporta algele marine ce erau folosite ca ingrasamant pentru terenurile agricole din oras.

Moliceiros sunt decorate cu tablouri colorate care sunt o satira la adresa situatiilor cotidiene.

Opreste-ti privirea asupra imaginilor desenate pe ele si o sa constati ca portughezii au simtul umorului!

In Aveiro nu sunt atat de multe canale si nici atat de frumoase cum sunt in Venetia, nu este romantic sa te plimbi pe canale intr-o barca cu motor alaturi de o multime de straini, dar daca iti doresti aceasta experienta, traieste-o!

In timpul turului cu barca, care dureaza aproximativ 45 de minute, vei avea o perspectiva inedita a vechii fabrici de ceramica si a caselor colorate aflate pe malurile canalelor.

Ratacirea pe strazile pline de culoare din Aveiro

Unul dintre lucrurile mele preferate de facut in orice oras este sa ma „pierd” in el. Aveiro are multe strazi care te imbie la hoinareala, dar datorita faptului ca este un oras mic, este greu sa te ratacesti in el.

Asa ca, plimbarea pe strazile pitoresti si colorate din Aveiro a fost cea mai frumoasa activitate pe care am facut-o timp de vreo doua ore.

catedrala din Aveiro

Cladirile fermecatoare, gama larga de azulejos si combinatiile de culori, formeaza un tablou placut privirii.

Prin azulejos, Portugalia spune povestea locurilor, religiei si traditiilor sale. In Aveiro, unul dintre cele mai frumoase locuri unde le poti gasi este gara, un loc care te duce cu gandul intr-o alta epoca.

Uite cat de frumos este decorata cu aceste placi ceramice albastre si albe!

azulejos
gara din Aveiro

Cea mai veche zona a orasului este situata chiar in spatele canalului central din Aveiro, o zona frumoasa in care m-am bucurat din plin de esenta ei: moliceiros care-si asteapta turistii, fatadele superbe ale caselor, felinarele impodobite cu flori colorate.

Pe podurile ce strabat canalele, in locul lacatelor care celebreaza dragostea, sunt atarnate panglici colorate. Ele formeaza un cadru numai bun de fotografiat.

Un alt lucru care mi-a captat atentia fost „calcada portuguesa”, un pavaj in stil traditional portughez folosit pentru zonele pietonale.

Mai multe pietricele colorate formeaza pe trotuare, diverse forme de inspiratie marina, geometrica sau zodiacala.

Arta stradala umple cu pasiune si culoare, strazile si zidurile din Aveiro.

Strazile isi spun povestile lor prin arta urbana, iar fotografiile cu graffiti au multe de zis…

Cladiri Art Nouveau in Aveiro

Ce are Aveiro in comun cu Barcelona? Ei bine, are farmecul stilului arhitectural din trecut care atrage curiosi de pe toata planeta.

Aveiro este cunoscut pentru cladirile sale Art Nouveau, asa ca nu te uita doar la canale si pavaje, ci admira si cele mai emblematice cladiri, precum Casa do Major Pessoa si Casa da Cooperativa Agricola.

Daca doresti sa afli mai multe despre Art Nouveau, atunci viziteaza Museu Arte Nova, care se afla intr-una dintre frumoasele cladiri de langa canal.

Excursie la Costa Nova si plaja Barra

Dupa ce-am vizitat Aveiro, m-am indreptat spre Costa Nova (ce am vizitat in Costa Nova, am detaliat in acest articol).

Privelistea caselor colorate din Costa Nova, plimbarea pe pasarela din lemn aflata de-a lungul plajei pana la Farul din Aveiro, au completat intr-un mod foarte frumos aceasta zi.

Excursii de o zi din Porto

Un traseu prin centrul istoric din Aveiro pentru a contempla toate cladirile sale frumoase, o plimbare cu moliceiro pe canale si o vizita la Costa Nova si uite cum ai deja planul perfect pentru o excursie de o zi din Porto!

O alta varianta de excursie de o zi din Porto ar fi sa combini vizitarea orasului Aveiro cu cea a Aguedei. Despre ce poti vizita in Agueda am povestit mai multe in acest articol.

Ghidul meu de calatorie in nordul Portugaliei il gasesti aici.

Doresti mai multe recomandari de locuri pe care sa le vizitezi in Portugalia? Atunci citeste acest articol.

Pentru a fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-mi blogul si pagina de facebook.