7 atractii si obiective turistice pe care sa le vezi in Gibraltar

Ai auzit de The Rock din Gibraltar si nu ai ajuns inca acolo? Ai vrea sa vezi cum traiesc niste macaci in libertate? Hai sa-ti povestesc cateva lucruri interesante despre acest loc unic in Europa, poate asa te vei decide si tu sa vizitezi Gibraltarul.

The Rock, Gibraltar

Aventura noastra incepe din orasul spaniol La Linea de la Concepcion care se afla la intrarea in Gibraltar. In acest oras, pe strada Calle Gibraltar am parcat gratuit masina. De aici, mergand cateva sute de metri am ajuns la zona ce delimiteaza Spania de Gibraltar.

Deoarece Gibraltarul nu face parte din zona Schengen, ca sa intram in el a trebuit sa trecem pe la controlul de frontiera. Cu pasapoartele in mana am stat la un rand de cateva persoane, dar doar pentru cateva minute, deoarece nici autoritatile spaniole si nici de cele din Gibraltar nu au considerat necesara verificarea actelor.

Imediat dupa vama se afla Aeroportul Gibraltar, un aeroport mai special, intrucat pista folosita la aterizarea si decolarea avioanelor include si o parte din carosabilul folosit de conducatorii auto, asa ca traficul este blocat de fiecare data cand un avion se pregateste sa decoleze sau sa aterizeze. Mai mult, inclusiv drumul destinat pietonilor la iesirea din vama se intersecteaza pe o portiune cu pista aeroportului.

Aeroportul din Gibraltar

Dupa ce am intrat in Gibraltar am avut chiar sansa sa asistam la decolarea unui avion.

Aeroportul din Gibraltar
Aeroportul din Gibraltar

Turul nostru prin Gibraltar a continuat spre Piata Casemates, o piata mare unde exista numeroase terase.

Din aceasta piata am pornit plimbarea pe Main Street, strada principala a Gibraltarului, o cale pietonala plina de magazine si banci, avand o lungime de aproximativ un kilometru. Am gasit aici clasicele magazine britanice: Debenhams, Next, Marks&Spencer. Din curiozitate am intrat in cateva, insa nici preturile si nici oferta produselor nu m-au atras sa achizitionez ceva. Asa ca daca vrei sa cumperi ceva calitativ si la un pret avantajos, iti recomand sa te orientezi catre alte destinatii. Moneda este lira britanica desi in magazine se accepta euro fara probleme.

Gibraltar
Gibraltar

Pe masura ce inaintam pe Main Street descopeream diverse influente britanice: celebrele cabine telefonice, cutii postale pictate in rosu, autobuze cu etaj dublu, ferestre cu lemn in stil englezesc. Masinile insa nu circula in sens opus ca in Regatul Unit.

Gibraltar
Gibraltar

Toate panourile ilustrative din istoria Gibraltarului sunt scrise doar in limba engleza, ea fiind limba oficiala.

Gibraltar

In plimbarea noastra pe Main Street am trecut prin Piata John McIntosh unde se afla Primaria, King´s Chapel si statuia ridicata in onoarea sergentului major Ince.

Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar

Dar cum noi venisem in Gibraltar sa vedem The Rock si macacii „barbari”, am grabit pasul pentru a ajunge cat mai repede acolo.

Exista mai multe modalitati de a ajunge in varful stancii. Noi am ales sa urcam cu telecabina, unde am gasit o coada formata din trei persoane, asa ca in scurt timp ne-am imbarcat si am pornit ascensiunea. Sus, odata iesiti din telecabina am fost intampinati de cateva grupuri curioase de macaci.

telecabina Gibraltar
macaci din Gibraltar
macaci din Gibraltar
macaci din Gibraltar

Macacii de aici, singurii de acest fel care sunt liberi in Europa, impartasesc generos habitatul cu turistii. Oamenii incearca adesea sa se fotografieze cu ei, insa atentie! Maimutele isi doresc spatiul personal, sunt foarte curioase si uneori pot fi agresive. Ai grija la zgomotul de fasait de pungi, deoarece este ca o chemare irezistibila pentru ele.

In timp ce urcam scarile de la iesirea din telecabina, pe deasupra capului mi-a trecut un macac, iar un altul m-a zgariat pe mana. Norocul meu a fost ca zgarietura a fost superficiala. In schimb o turista care contempla peisajul, a fost atacata de o maimuta care a ranit-o foarte tare pe un brat, sangele tasnindu-i puternic din mana. Din pacate nu a gasit niciun punct de prim ajutor acolo si am vazut-o cum s-a indreptat grabita catre telecabina. Deci nu te lasa pacalit gandindu-te ca maimutele din Gibraltar sunt dragute si afectuoase, deoarece unele dintre ele iti pot fura orice ai in mana sau te pot rani fara sa le faci nimic.

macaci din Gibraltar

La iesirea din telecabina, alaturi de maimute ne-au intampinat un restaurant si o esplanada mare, de unde am admirat niste vederi uluitoare asupra Gibraltarului si a continentului vecin, Africa.

The Rock, Gibraltar

Gloria incununata a Gibraltarului domina stramtoarea care desparte Africa de Spania, oferindu-ne o priveliste grandioasa.

The Rock, Gibraltar

Ceata tipic britanica a dat o nota aparte fotografiilor facute. Deci pregateste-ti aparatul foto, deoarece aceasta aventura iti va aduce instantanee deosebite.

The Rock, Gibraltar

Am stat zeci de minute privind jocurile macacilor, vanatoarea de mancare si de sticle cu bauturi, atacurile asupra turistilor neavizati de pericolul la care se expun umbland intr-o geanta sau intr-un rucsac .

macaci din Gibraltar
macaci din Gibraltar
macaci din Gibraltar
macaci din Gibraltar

De pe esplanada am admirat de la inaltime Portul Gibraltar inchis de doua docuri care formeaza un golf artificial, zona de yachting si vasele comerciale purtate de apa marii.

Gibraltar
Gibraltar

Acest amestec specific intre Spania, Africa si Regatul Unit sub toate aspectele, face din acest teritoriu o zona unica si interesanta pe care merita sa o vizitezi o data in viata.

macac din Gibraltar

Sfat util → Ce atractii si obiective turistice poti vizita in Andaluzia, precum si toate detaliile despre organizarea vacantei in sudul Spaniei, le gasesti descrise in acest articol.

Daca vrei sa fii la curent cu tot ceea ce postez, urmareste-ma si pe facebook.

4 gânduri

  1. Descrierea minunatelor peisage este dementiala! Peisgele sunt pe masura descrieri prezentate de dumneavoastra. Am petrecut cinci zile de neuitat in Gibraltar, reusind sa vizitam in mare parte punctele interesante de acolo. Merita tot fortul facut, cazarea se poate face in La Linea, (fiind un pret mai mic decat in Gibraltar) si de acolo, se merge cateva sute de metri pe jos pana la granita Spania-Gibraltar si cu pasaportul intri fara probleme, unde poti vizita tot Gibraltarul in toata splendoarea lui. Foarte, foarte fain!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.